Langue:
Adams Musical Instruments - Together in Music
Nouvelles

Instrumenten voor 68 basisscholen

21 octobre 2019

In Limburg hebben de eerste basisscholen in het kader van de crowdfundcampagne ‘Geef je instrument DOOR!’ instrumentenpakketten voor muziekonderwijs in ontvangst genomen.

Steeds meer basisscholen en muziekverenigingen gaan aan de slag met muziekonderwijs. Dat enthousiasme wordt nog wel eens afgeremd door een gebrek aan instrumenten. In Limburg hebben ze daar iets op bedacht. Via de crowd-fundcampagne ‘Geef je instrument DOOR!’ wordt geld ingezameld voor muziekinstrumentenpakketten op scholen.

De ambitie van het masterplan DOOR! is om alle schoolkinderen in de hele provincie in 2020 structureel muziekonderwijs te kunnen aanbieden. Iedereen doet mee. Zeventien partijen ondertekenden vorig jaar Instrumenten voor 68 basisscholen in het bijzijn van koningin Máxima een convenant om dit doel te bereiken. Inmiddels zijn al 270 scholen in samenwerking met een muziekvereniging, popband of poppodium aan de slag gegaan. De wil is er, maar soms ontbreken de middelen. In dit geval: muziekinstrumenten. “Scholen beschikken aak niet over de financiële middelen om voldoende instrumenten aan te schaffen”, zei Hanneke Suilen-Hendriks, projectleider bij het Huis voor de Kunsten Limburg, bij de presentatie eerder dit jaar. “Verenigingen dragen bij door tweedehands instrumenten beschikbaar te stellen. Maar ondanks alle goede bedoelingen zijn dat vaak instrumenten waar het een en ander aan mankeert. Met een instrument waarmee van alles aan de hand is, kun je kinderen niet enthousiasmeren.”

1000 euro

Via de crowdfundcampagne ‘Geef je instrument DOOR!’ op www.voordekunst.nl wordt geld ingezameld voor muziekinstrumentenpakketten op Limburgse scholen. Voor iedere 1000 euro die via deze actie binnenkomt, wordt een muziekinstrumentenpakket samengesteld dat door Adams Muziekcentrale speciaal is afgestemd op de meest gebruikte lesmethodes 123 Zing en Eigenwijs Digitaal. DOOR! biedt scholen deze muziekpakketten aan en na een jaar krijgt de school de kans om het pakket te kopen voor de helft van de waarde (500 euro) of het pakket door te geven aan een andere school. Kopen twee scholen een pakket, dan maakt DOOR! met de opbrengst weer een nieuw pakket voor een andere school. Zo ontstaat een olievlek door de provincie. Basisscholen die samenwerken met een lokale muziekvereniging komen voor een pakket in aanmerking. Mede ook door steun van de provincie Limburg is al geld ingezameld voor 68 pakketten. Dertien scholen hebben inmiddels een pakket toegewezen gekregen.

Bedrijfsleven

Iedereen die muziekonderwijs een warm hart toedraagt kan het project al steunen vanaf 10 euro. Ook het bedrijfsleven is geïnteresseerd. Door het aanbieden van een instrumentenpakket kunnen ze een tastbare bijdrage leveren aan de ontwikkeling van kinderen. Dat spreekt ondernemers, maar ook Rotary- en Lionsclubs, eerder aan dan zomaar een bedrag overmaken. Voor donateurs zijn er allerlei leuke tegenprestaties, zoals gesigneerde posters, vermelding op de Wall of Fame, een exclusief kijkje achter de schermen bij Adams Muziekcentrale en kaartjes voor concerten van Philharmone Zuidnederland en Guido’s Orchestra. Adams Muziekcentrale heeft niet alleen vaste pakketten samengesteld. Ook pakketten op maat met bijvoorbeeld alleen slagwerkinstrumenten of allerlei variabele samenstellingen behoren tot de mogelijkheden. Organisaties elders in het land, bijvoorbeeld andere KNMO-bonden, kunnen het systeem vrijwel één-op-één overnemen. Zowel het Huis voor de Kunsten Limburg als Adams Muziekcentrale is graag bereid om belangstellenden op weg te helpen.

Bron: Klankwijzer