Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Gareth McLearnon

Internationale fluitist Gareth McLearnon verliet zijn geboortestad Belfast, Noord-Ierland in 1999 om te gaan studeren aan de wereldwijd bekende Guildhall School of Music & Drama. Toen hij in zijn tweede jaar zat werd Gareth uitgenodigd om een nummer op te nemen voor de CD Songs for Alexander samen met de wereldberoemde fluitist Sir James Galway en harpiste Marisa Robles. In hetzelfde jaar kon hij ook voor het eerst ervaring opdoen in de orkestbak van verschillende theaters in West End, Londen, waar hij verschillende uitvoeringen van Andrew Lloyd-Webber’s The Beautiful Game speelde. Terwijl hij studeerde bereikte hij ook de halve finales van de BBC Young Musician Competition in 2000 en de finale van de Yamaha Music Foundation Europe Competition in 2003.

Bij zijn afstuderen aan Guildhall, ontving Gareth de prestigieuze Ian Fleming Award van de Musicans Benevolent Fund, en de Countess of Munster Musical Trust Award. Deze prijzen hebben bijgedragen en de financiering van zijn masterstudie bij Michael Cox, Sam Coles en Ian Clarke. Na zijn masterstudie werd Gareth solofluitist in de Southbank Sinfonia voor dat seizoen, 2005.

Hoogtepunten van de tussenliggende jaren zijn onder andere: het spelen van verschillende fluitconcerten met orkesten – waaronder drie premières, een Mozart concerto in Shanghai met de Shanghai Opera House Orchestra, solo recitals over de hele wereld, meest noemenswaardig tijdens de National Flute Association Conventions in 2007 en 2008 en de British Flute Society Convention in 2010, de release van zijn debuut CD "Sounds of Home" en het uitbrengen van zijn boek "Round Ireland" met arrangementen voor fluit en piano, beide hebben lovende kritieken ontvangen.

Gareth is actief als solist, kamermusicus, in de studio, in orkesten en in de orkestbak. Hij is solofluitist van The Heritage Orchestra sinds 2009 waarmee hij verscheidene concerten heeft gespeeld door het Verenigd Koninkrijk waaronder een National Arena Tour met Tim Minchin in 2011 en een optreden op de BBC Proms met Jamie Cullum in 2010. Gareth is nog steeds actief in Londen’s West End, waar hij in verschillende producties speelt waaronder The Wizard of Oz, Love Never Dies, Oliver! en The Lord of the Rings musicals.

Hij werkt samen met Gillian Humphreys en de Concordia Foundation sinds 2003 en hij is een International Artist Ambassador bij Concordia sinds 2008, hij speelt concerten en geeft masterclasses over de hele wereld waaronder in Shanghai, Nairobie en Siena, in de toekomst staan tournees gepland naar onder andere Brazilië en wederom naar China en Afrika.

Naast zijn reguliere optredens thuis en in het buitenland, wordt Gareth ook regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven aan jonge fluitisten – in dit opzicht is zijn associatie met het goede doel voor fluitspelende kinderen, Flutewise, zeer belangrijk. Gareth leidt ook INSET dagelijkse training sessies voor fluitdocenten vanuit het hele Verenigd Koninkrijk, waarbij hij de nadruk legt op zijn eigen ‘Strikewall Method’ voor toonproductie.

Gareth is Artist in Residence bij Haynes Flutes. Hij bespeelt traditionele Ierse fluiten van William Simmons, een contrabas fluit van Eva Kingma en hij is verbonden aan Wiseman cases.

Voor meer informatie, bezoek zijn website: http://www.garethmclearnon.com

 


Menu

Cookie informatie

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te optimaliseren.

Meer info