Language:
Adams Musical Instruments - Together in Music
News of Drumworld Ittervoort

Igor Adams drummer van de Heideroosjes

11 April 2007

De heideroosjes met onze eigen Igor, is een van de weinige bands die door hard werken, sterk ondergewaadeerd wordt. Iis de kloof tussen Limburg en de rest van Nederland nog steeds zo groot of is deze nooit klein geweest.

AMSTERDAM - De Limburgse punkrockband Heideroosjes is één van de hardst werkende bands in Nederland, maar volgens eigen zeggen wordt de formatie zwaar ondergewaardeerd. "Ik heb moeite met die Nederlandse mentaliteit, alles wat boven het maaiveld uitsteekt wordt keihard afgehakt", aldus zanger Marco Roelofs.

Ruim achttien jaar geleden begon de band met muziek maken. "In een kippenschuur in Horst met slechts drie akkoorden tot onze beschikking. En als je kijkt waar we nu zijn beland hebben we het niet slecht gedaan", zegt Roelofs tegenover NU.nl

Maar toch is er altijd iets blijven knagen. De bandleden hebben inmiddels acht studioalbums achter hun naam staan en zijn de hele wereld afgereisd.

"We touren veel meer dan mensen in de gaten hebben. Als we vertellen dat we in Japan, Afrika, Amerika, enzovoort spelen zijn ze verbaasd. In dat opzicht is het veel meer geworden dan we ooit durfden te dromen, maar daar hebben we dan ook keihard voor gewerkt."

Maar jullie relatie met de media is altijd erg moeizaam geweest. Jullie stonden op het hoofdpodium van Lowlands in een afgeladen tent, maar de camera's verdwenen zodra jullie verschenen. Jij leek je daar behoorlijk druk over te maken.

"Ik vind dat de Heideroosjes zwaar ondergewaardeerd worden. Dat kan enerzijds komen omdat we zo'n belachelijke bandnaam hebben gekozen en uit Limburg komen, of anderzijds omdat we de schijn tegen hebben."

"Wij zijn in eigenlijk niets een rock-'n-rollband. We werken hard, we gebruiken geen drugs en hebben geen wilde uitspattingen, we komen niet uit een grote stad en we hebben geen tattoo's in onze nek. Ik durf te zeggen: op het podium zijn we wel rock-'n-roll. Daar blazen we iedereen weg, die arrogantie heb ik om dat te zeggen."

En de media, wat hebben die daar mee te maken dan?

"Wat betreft de media heb ik vaak het idee dat we ondergewaardeerd worden en daar kan ik me dan over opwinden. Dat komt op zo'n podium ook wat grof mijn bek uit omdat je dan in zo'n adrenaline rush zit. Maar dan denk ik wel 'fuck hé', we staan hier op Lowlands en die tent staat vol. Iedereen gaat uit zijn dak."

"Vervolgens staat zo'n cameraploeg bij één of andere obscure gitarist te filmen, die ongetwijfeld heel erg goed is, maar nog geen tweeënhalve plaat verkoopt. Oké, ook leuk, maar dan vind ik dat je de Heideroosjes ook wel even mee mag pakken."

Je weet hoe het zit, ze zijn op zoek naar nieuwe hypes.

"Ja, ik weet hoe het zit, maar waar ik soms moeite mee heb is die Nederlandse mentaliteit. Wat boven het maaiveld uitkomt wordt hier keihard afgehakt. Als iemand hier succes heeft krijgt hij geen schouderklopje maar wordt er achter zijn rug om gesmoesd."

Jaloezie?

"Nou ja, dat calvinistische, dat donkerbruine, ik kan er niet zoveel mee. We hebben onze laatste plaat in Amerika opgenomen en daar zie je een hele andere mentaliteit richting muzikanten. In Nederland wordt het als een hobby gezien, in de VS krijg je respect als je met je muziek geld kunt verdienen."

"Het Nederlandse 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg' vind ik vreselijk. In het dagelijks leven vind ik dat een prima stelregel, maar je gaat niet op een podium staan om daar ' normaal te doen, want dan doe je al gek genoeg'."

"Je gaat op een podium staan omdat jij iets doet waarvan je denkt dat andere mensen dat niet doen, want anders stonden ze daar ook allemaal. Op het podium moet je juist buiten de grauwe massa treden, anders moet je er niet gaan staan."

Jullie staan al erg lang op dat podium, maar wat ik opvallend vind is dat jullie nog altijd een erg jong publiek weten te trekken terwijl jullie juist steeds ouder worden. Hoe krijgen jullie dat voor elkaar?

"Hoe we dat doen weet ik ook niet, maar in de media wordt het vaak uitgelegd als: "De Heideroosjes vernieuwen zichzelf niet." Ik vind dat onzin. De jeugd is tegenwoordig zo moeilijk te bereiken voor iets wat ook maar een beetje een boodschap heeft, dat ik het alleen maar fijn vind dat we nog jonge mensen aan weten te spreken."

"Dat geeft aan dat we nog niet overbodig zijn geworden en nog een soort van functie hebben. Misschien voelen ze zich aangetrokken doordat wij nog steeds dat jeugdige enthousiasme hebben en dat ook overbrengen."

"Ik denk dat met name jeugdige mensen daar onbevangen en open in zijn. Die zijn nog niet zo bezig met hipheid en of de zanger wel de juiste tatoeages heeft."

Nieuw materiaal

Met de 'Batlle of the Sexes Tour', die vrijdagavond ten einde loopt, sluit de band een druk en hectisch jaar af. Maar 2 januari gaan de heren alweer aan de slag met nieuw materiaal. Ook gaan de Heideroosjes nog op tournee in het buitenland, maar voor Nederland en België blijft het voorlopig rustig.