Language:
Adams Musical Instruments - Together in Music

KMKJWF in concert

Vrijdag 27 mei 2022 - 20:00 uur
KMKJWF o.l.v. Henrie Adams en Jean-Pierre Cnoops
Solist: Mauro Martins (P)

Bestel hier uw tickets

De voltallige Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) komt naar Ittervoort met een spectaculair concert met een wereldpremière en andere hoogtepunten. Voor de pauze ligt de muzikale leiding in handen van Henrie Adams en Frans-Aert Burghgraef. Het orkest brengt allereerst de wereldpremière van ‘Nitescence Crépusculaire’ geschreven door de Franse componist Alexandre Kosmicki in opdracht van Adams Musical Instruments in het kader van haar 50-jarig jubileum. Het werk dient aanstaande zomer als verplicht werk in de eerste divisie voor harmonieorkesten tijdens het WMC Kerkrade. Vervolgens verschijnt Mauro Martins (Portugal) op het podium als solist voor Johan de Meij’s spectaculaire UFO Concerto. Na de pauze dirigeert een andere topdirigent het orkest. Onder leiding van Jean-Pierre Cnoops wordt de avond feestelijk afgesloten met een programma vol lichte muziek.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) is een van de drie professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De kapel verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. Bij de concerten staat het muzikaal erfgoed hoog in het vaandel.

Programma

KMKJWF o.l.v. Henrie Adams en Frans-Aert Burghgraef 

1. In wereldpremière: Nitescence Crépusculaire - Alexandre Kosmicki - Verplicht werk 1e divisie harmonie WMC 2022
2. UFO Concerto - Johan de Meij - euphonium solist Mauro Martins (P)

- Pauze - 

KMKJWF o.l.v. Jean-Pierre Cnoops

1. Fanfare Sacchi
2. Can you dig it (Iron man) - arr. D Vanhaegenberg
3. Blue Shades - Fr. Ticheli
4. I love you even more again – Dave Siebles arr. J. Staps - trompet solo sgt1 Richard Visser
5. The Moon Theme – H. Tonomura arr. D. van Haegenberg
6. Van Otterloo medley – Rogier van Otterloo arr. J. Staps
7. Il triello – E. Morricone (uit: The good , the bad and the ugly) - trompet sgt1 Richard Visser, sgt1 Thijs Musch, sgt1 Leo Harmsen
8. Cut ’n Run – Gordon Goodwin (arr. J. Staps)
9. Heyser Bulgar – Trad. Arr. Rik Elings
10. Chocobo theme – Nobuo Uematsu arr. Jasper staps

Bestel hier uw tickets

Nitescence crépusculaire

Alexandre Kosmicki schreeft dit werk in opdracht van Adams Musical Instruments ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum van de instrumentenbouwer, als een cadeau voor de blaasmuziek. De compositie is aangewezen als verplicht werk in de eerste divisie harmonie op het WMC Kerkrade 2022. 

De titel van het werk bestaat uit twee woorden met een tegengestelde betekenis. "Nitescence" wordt in het Frans gebruikt om iets duidelijks en helders te beschrijven. Het zou het tegenovergestelde kunnen zijn van "crépusculaire" hetgeen schemering betekent. De muziek heeft betrekking op deze dubbelzinnigheid en ontwikkelt zich rond de twee hoofdthema's.

“Nitescence” wordt van begin af aan belicht door de fluit en het klokkenspel en wordt vervolgens vergezelt door de althobo. Hoewel het soms aarzelend is, vindt het thema zijn weg naar relatieve sereniteit. Langzaam maar zeker verliest de muziek zijn helderheid en plotseling escaleert het werk. Wat volgt is een vertolking van een imaginaire, fantastische wereld waarin ritme een dominante rol speelt. Het openingsthema keert terug en wordt nu in een zeer hoog tempo gespeeld, onderbroken door agressieve passages.

Het tweede thema “crépusculaire’ komt voort uit een brute confrontatie tussen de pauken en het orkest en wordt vertolkt door  de euphoniums en klarinetten. Na een drukkende wals keert het werk terug naar een sfeer die we eerder gehoord hebben en die langzaam leidt tot de climax van dit deel. Een fantastische solo op euphonium zorgt ervoor dat de opgebouwde spanning kan worden losgelaten en leidt hiermee het langzame deel van de compositie in. De absolute stilte staat in schril contrast met het voorgaande. De tijd lijkt stil te hebben gestaan. Zelfs een spontane interventie van de fluit, die doet denken aan een opschrikkende vogel, kan de rust en diepte van dit deel niet verstoren. Beetje bij beetje lijkt de tijd weer in beweging te komen. Geleidelijk. Kalm. Met een zorgeloos gevoel betreden we opnieuw het denkbeeldige, fantastische universum en het duurt vervolgens niet lang voor we worden meegezogen in een waanzinnige rit. Verschillende ostinato's versterken het beeld van een ziedend orkest. De terugkeer van de wals (nu furieuzer) zorgt eventjes voor ontspanning, maar al snel verschijnen andere thematische elementen die steeds dynamischer en ritmischer leiden tot een totale breuk. We verlaten de denkbeeldige wereld en keren terug naar de realiteit. Er klinken flarden die doen herinneren aan de sfeer in het begin, waarna de muziek met een epiloog tussen de althobo’s langzaam tot stilstand komt en uiteindelijk volledig verstomd.

Was dit een droom?

Menu