Language:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Jean Pierre Grannetia

Zo’n dikke 2 maanden geleden kwam ik bij Adams de Bugels uitproberen. Nu ben ik een musicaltrompettist en stel daardoor wellicht hele andere eisen aan een instrument dan iemand die uitsluitend een bugel bespeeld. Voor mij is het een bij-instrument naast de trompet.

De functie van de Bugel is bij musicals heel vaak van ondergeschikt belang, zelden is het een solistisch instrument. Het is vaak een manier om in een (te) klein orkest de suggestie van een groot orkest op te roepen. Arrangeurs worden er natuurlijk ook steeds handiger in om de mogelijkheden van dergelijk multi-instrumentalisme te gebruiken. Zo kun je door in een kopergroep van 2 trompettisten en 2 hoorns met gebruik van de bugels een groep van 4 hoorns simuleren. Ook kun je bugels in een trombonegroep laten opgaan.

Ik moet ervoor zorgen dat ik snel kan wisselen van trompet naar bugel en naar piccolotrompet, ’t is maar net wat de productie verlangd. Wat hiervoor belangrijk is, is dat de gebruikte instrumenten makkelijk aanspreken, goed stemmen, en makkelijk meekleuren en mengen. 

Al jaren speelde ik op een Courtois bugel, op zich een goed stemmend instrument, met een volle warme klank. Maar dat was het dan ook. Dat geluid was eigenlijk altijd min of meer hetzelfde, wat ik overigens niet als een beperking of probleem zag. Alle andere instrumenten die ik had geprobeerd hadden min of meer dezelfde beperkingen maar dan weer een andere tekortkoming, bijvoorbeeld  te scherp of te plat, of gewoon vals.

Toen ik dus via Ruud van Laar en mijn  betrokkenheid bij Les Miserables de mogelijkheid kreeg om een Adams bugel te gebruiken, was ik heel nieuwsgierig. En toen ik werkelijk de betreffende bugel in handen had was ik meteen verliefd. Alles wat ik normaal op een trompet probeer te doen kon op dit instrument ook! Alles zat op zijn plek en je kon er alle kanten mee op qua kleuren. Als je maar in de buurt van een noot komt lijkt het alsof het instrument je er zelf naartoe brengt.
Het betrof de Raw Brass uitvoering die eigenlijk mooi is van lelijkheid, anders kan het niet omschrijven.

Inmiddels heb ik het instrument gebruikt bij de musicals Tarzan, Ciske de Rat, Dirty Dancing en natuurlijk Les Miserables. En overal krijg ik er positief commentaar op, ook omdat ik nu voor de voorstellingen vaker met een bugel in mijn handen wat zit in te spelen, en ook mijn omgeving mijn enthousiasme opmerkt.

Ik had die dag in Ittervoort ook het voorrecht een paar Adams Trompetten uit te proberen, het waren nog meer proefmodellen, maar ook hiervan was ik erg onder de indruk. Die voor mij zat er nog niet bij, maar als ik zie wat een breed scala aan bugels er inmiddels is, en allemaal goed, kan dit niet lang op zich laten wachten. Het is echt geweldig dat er ineens zo’n ontwikkeling, en dan nog wel in Nederland plaatsvindt. Ik zou zeggen “vooral doorgaan!”.

Jean Pierre Grannetia

Curiculum Vitae

1963 Geboren te Hoogmade
1981 Toegelaten aan het Maastrichts Conservatorium (bij Theo Wolters)
1984 Overgestapt naar het Hilversums Conservatorium om daar naast klassiek ook lichte muziek te gaan studeren. (bij Dick Teunissen, Cees Smal en Ack van Rooijen)
1987 Met lof afgestudeerd aan het Hilversums Conservatorium.

Van 1983 tot 1987 naast mijn studie tevens 1e trompettist bij het Glenn Miller orkest o.l.v. Wil Salden, Daarnaast ook veel in pop en latin groepen gespeeld in die periode. Verder ook deel uitgemaakt  van Bigband 77, Timeless Bigband en Big Band Bos. (Waarmee diverse tourmees o.a. Japan in 1990 ).
Ook geremplaceerd bij Vara’s dansorkest, de Skymasters en al het goede wat er toen aan Bigbands was bij de Radio, maar helaas nu niet meer.

Musical historie

1987-1988 In dienst getreden bij Joop v/d Ende als eerste trompettist bij “De André van Duin Revue”.
1988-1989 Musical Barnum 1e trompet +LP
1989-1990 Musical Cabaret 1e trompet +CD
1990-1991  André van Duin revue 1e trompet
1991-1993 Bij André van Duin, 1e trompet en orkestleider tot 1993 +CD
1993-1996 1e Trompettist en Orkestmanager bij “The Phantom of the Opera”+CD
1996-1999 1e Trompettist en Orkestmanager bij “Miss Saigon’’ +CD
1999-2001 1e Trompettist en Orkestmanager bij “Elisabeth”.+CD (ook duits castalbum)
2001-2002 1e Trompettist en Orkesmanager bij “Titanic”.+ CD
2002-2004 1e Trompettist en Orkestmanager bij “The Sound Of Music”.+CD
2004-2005 1e Trompettist en 3e dirigent bij “Crazy For You”.+CD
2005-2006 1e Trompettist en Orkestmanager bij “Beauty & the Beast”.+CD
2006-2007 1e Trompettist  bij “The Wiz”.+CD
2007-2008 1e Trompettist en Orkestmanager bij “Tarzan”.+CD

Daarnaast geremplaceerd bij de musicals Les Miserables in 1993 en in 2008 +CD.
My fair Lady, Evita, Chicago, Cyrano, Cats, Dirty Dancing, Ciske, Bubbling Brown Sugar, enz..
Inmiddels dus goed voor zo’n kleine 7000 gespeelde voorstellingen over alle producties gezien.

Ook als 1e trompettist meegewerkt aan musicals in Concert 1 en 2, Musicals in Ahoy 2004 en 2006, en aan bijna alle live tv registraties van de musical awards, waaronder ook de laatste van 2008.
Veel sessiewerk voor talloze artiesten, maar recentelijk o.a. Holliday on Ice en de 3 baritons.
Ook aan veel tv-programma’s meegewerkt waaronder Paul de Leeuw en Dancing with the Stars.

Sinds 2007 ben ik ook Orkest coördinator voor alle Joop van den Ende musicals, en daardoor bij alle producties nauw betrokken.