Sprache:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Aankoop 2e-hands trompet

Naast een spiksplinternieuwe trompet is een tweedehands trompet kopen vaak ook een goede optie. Vaak kun je dan als gevorderde trompettist voor hetzelfde geld een professioneel model aanschaffen. Of een startersmodel met een prettig prijskaartje.

Waar moet ik op letten bij de aankoop van een tweedehands trompet?

Zeker bij tweedehands trompetten zijn er een aantal dingen die je moet testen voordat je een trompet aankoopt. Verder zijn er ook een paar dingen waar je een beetje onderzoek voor moet doen. Op deze pagina bespreken we een aantal hoofdzaken waar je op moet letten bij de aankoop van een tweedehands trompet. Maar ook welke vragen je kunt stellen aan de verkoper van een trompet, zodat je zeker kan zijn van je nieuwe aankoop.

Koop een trompet van een bekend merk dat nog trompetten maakt, merken zoals Bach, Adams of Yamaha. Merk trompetten zijn vaak duurder dan merkloze trompetten, maar vaak zijn de onderdelen van merk trompetten te krijgen als dat nodig is.

Ventielcompressie

Door het heen en weer bewegen van het piston in worden de hulzen van ventielen en de pistons langzaam verder uitgesleten. Hierdoor kan een “lek” ontstaan. Met een lek wordt bedoeld dat de lucht niet door het ventielbuizen stroomt maar langs het ventiel ontsnapt. Een trompet met een slechte compressie is te repareren.

Een gemakkelijke manier om dit te testen is om de ventielbuis van het ventiel zo ver mogelijk uit te schuiven, zonder deze van het instrument te halen, en daarna het ventiel in te drukken. Als je dan een ‘plop’ hoort dan is de compressie goed.

Red rot

Zitten er allemaal rode plekjes op de trompet, zeker bij de leadpipe, ventielbuizen of bij de waterklep? Dan is de kans er dat dit geen beschadigingen zijn in de afwerking van een instrument maar red rot. In principe betekent red rot dat het instrument is gaan roesten. Dit gebeurt vaker wanneer speeksel lang in het instrument blijft staan. Een klein plekje Red Rot is niet heel erg. Je mag alleen niet het gevoel hebben dat het metaal meegeeft wanneer je er op drukt. 

Om Red rot te repareren is het vaak nodig om dat stuk buis helemaal te vervangen.

Red rot voorkomen doe je vooral door niet te eten of te drinken vlak voordat je gaat spelen. Blaas alle speeksel uit het instrument wanneer je klaar bent met spelen en olie het instrument regelmatig. Poets het instrument ook regelmatig of laat het poetsen bij een reparateur.

Lees hier meer over het onderhoud van je trompet.

Zilver verkleurd

Zilver verkleurd met de tijd door aanraking met lucht en zweet. Dit is met een zilverpoets zoals UniPol vaak makkelijk weg te poetsen. Laat een verkleurd instrument je dus niet afschrikken.

Deuken

Een gebruikte trompet heeft vaker een paar deuken of krassen. De locatie van de deuk is belangrijk om te kijken of het betaalbaar gerepareerd kan worden. Vraag daarom aan de verkoper of je het instrument even mee mag nemen naar een professionele reparateur, zij kunnen je vaak vertellen wat het gaat kosten om te repareren.

Bij een kras is het belangrijk om te weten hoe diep de kras is. Een kras die doorloopt tot op het metaal kan later een plek worden waar Red rot ontstaat. 

Serienummer

Wanneer je het serienummer en het merk weet van een trompet kun je het instrument opzoeken in onze serienummer-database om te kijken hoe oud het instrument is. Je kunt dan ook controleren of het instrument gestolen is op andere websites. En vaak kun je bij de fabrikant ook achterhalen welk model trompet dat je voor je hebt.

Check het serienummer van je trompet hier

Vragen? Trompet

IS HET INSTRUMENT IN GOEDE TECHNISCHE STAAT?

Het belangrijkste is dat je kan spelen op je trompet. Een prachtig uitziend exemplaar waarvan de compressie heel slecht is, is helaas vaak alleen bruikbaar als een decoratie-object.

WAT IS HET EXACTE SERIENUMMER?

Wanneer je het serienummer en het merk weet kun je het instrument opzoeken in onze serienummer-database om te kijken hoe oud het instrument is. Je kan dan ook controleren of het instrument gestolen is op andere websites. En vaak kun je bij de fabrikant ook achterhalen welk type dat het is.

WAT IS DE MODELNAAM OF HET MODELNUMMER?

Sommige modellen staan bekend als bijna legendarisch. De Martin Committee is een van deze trompetten. Het model doet ertoe, maar het allerbelangrijkste is dat je er lekker op kunt spelen. Koop dus een instrument waarvan jij vindt dat het lekker speelt.

WANNEER WAS DE LAATSTE VOLLEDIGE ONDERHOUDSBEURT?

Hieraan is af te lezen hoe goed er voor dit instrument gezorgd is. Een trompet zou minstens elke 3-5 jaar een keer bij een reparateur geweest moeten zijn. Vraag verder ook wie de onderhoudsbeurt heeft gedaan. Zoek dit atelier op en kijk even wat klanten zeggen over het werk van dit atelier.

HOE LANG HEB JE DE TROMPET AL?

Deze vraag is belangrijk om te weten wat de huidige eigenaar weet van de trompet. Wanneer hij het instrument al jaren in zijn bezit heeft dan weet hij veel meer over de geschiedenis van het instrument dan een particulier die het instrument alleen wil verkopen.

WIE BEZAT HET INSTRUMENT VOOR JOU?

Net zoals bij een tweedehands auto zegt een vorige eigenaar ook veel over een trompet. Spelers kunnen hun instrument behandelden als een heilige koe of hun instrument helemaal uitleven.

IS DE TROMPET OOIT ERNSTIG BESCHADIGD GEWEEST?

ZIJN ER OOIT DEUKEN IN DE TROMPET VERWIJDERD?

HEEFT DE TROMPET MOMENTEEL DEUKEN?

HEEFT HET INSTRUMENT NOG ZIJN ORIGINELE FABRIEKSAFWERKING OF IS HIJ OPNIEUW GELAKT?

De bovenstaande 4 vragen hebben te maken met het ontdekken van verborgen gebreken. Laat de trompet in dit geval controleren door een specialist. De eerste 3 spreken eigenlijk voor zich. de laatste vraag zegt veel over hoe het instrument behandeld is. Een nieuwe laag lak kan ook doelen op schade die gerepareerd is.

SPEEL JE REGELMATIG OP DIT INSTRUMENT OF STAAT HET AL EEN TIJD STIL?

Een stilstaand instrument kan een kleine onderhoudsbeurt nodig hebben om het in orde te brengen. Denk hieraan bij het onderhandelen over de prijs.

WAAROM VERKOOP JE DEZE TROMPET?

HOE HEB JE DE WAARDE VAN DE TROMPET BEPAALD?