Sprache:
Adams Musical Instruments - Together in Music
News

Een kwint of octaaf gestemde xylofoon?

25 September 2018

Wie op zoek is naar een nieuwe xylofoon en zich oriënteert op de markt, zal al snel uitvinden dat het instrument verkrijgbaar is in twee verschillende stemmingen: kwint en octaaf. Maar wat is nou de beste keuze? Aan de hand van een aantal vragen en antwoorden geeft Albert Straten advies.

Wat is eigenlijk het verschil?
Het meest hoorbare verschil is dat een octaaf gestemde xylofoon ronder van klank is, zoals een marimba. Bovendien mengt de klank zich makkelijker met andere instrumenten. Dit in tegenstelling tot het gebruik van een kwint gestemde xylofoon, waarvan het geluid zich helemaal niet mengt en juist door alles heen prikt? De klank is scherp en penetrant.
Visueel gezien is een kwint gestemde toets langer en heeft een dubbele “boog” aan de onderzijde, daar waar een octaaf gestemde toets een enkele heeft.
De naam kwint en octaaf stemming wordt ontleent aan de wijze waarop de reeks boventonen in de toets worden gestemd. Bij een kwint gestemd instrument wordt –vrij logisch –een kwint in deze reeks gestemd en opgenomen.

Wat vind je zelf mooier?
Zelf ben ik als orkestmusicus voorstander van een kwint gestemd instrument, omdat de xylofoon anders vaak verdwijnt in de totaalklank van het grote orkest. Maar bij kamermuziek kan het vaak juist prettig zijn om de keuze te hebben. Bij PZN hebben we dan ook beide types.

Wat zou je een slagwerkensemble adviseren?
Door de regel genomen een octaaf gestemde xylofoon, omdat het mengen belangrijk kan zijn. Verenigingen die een instrument zoeken voor zowel hun slagwerkgroep als ook groot blaasorkest, adviseer ik vrijwel altijd de octaaf gestemde xylofoon uit de Concert serie. Rond, en toch ook groot van klank vanwege de bredere toetsen.

Hoe zit dit prijstechnisch?
Kwint gestemde instrumenten zijn iets duurder. Echter het grootste verschil in het prijsvraagstuk is de serie die je kiest. De Solist serie en de Concert serie hebben allebei xylofoons met beide type stemmingen, zoals te zien valt in het overzicht hieronder.

Solist Serie
XS1HV35 vanaf € 2155,-
XS2HV35 vanaf € 1449,-
XS1HV40 vanaf € 2460,-
XS2HV40 vanaf € 2199,-

Concert Serie
XC1HV40 vanaf € 3913,-
XC2HV40 vanaf € 3682,-

Albert Straten is slagwerker bij de philharmonie zuidnederland (PZN) en werkt parttime als adviseur concertslagwerk bij Adams Muziekcentrale.