Sprache:
Adams Musical Instruments - Together in Music
News

Scholen krijgen ‘provinciale’ instrumenten: ‘Ze bloeien op in de muziekles’

10 Oktober 2019

De eerste basisscholen konden gisteren in Ittervoort een pakket met gloednieuwe instrumenten ophalen voor de muziekles, mogelijk gemaakt door een provinciale campagne.

Het enthousiasme is groot in de concertzaal van instrumentenbouwer Adams in Ittervoort, waar dertien pallets met muziekinstrumenten staan te wachten om opgehaald te worden door de vertegenwoordigers van  asisscholen uit heel Limburg. Het is de eerste lading met instrumenten van DOOR!, een organisatie die het muziekonderwijs in de provincie naar een hoger plan wil tillen. Muziek moet een vast onderdeel worden van het lesprogramma, vinden zij.

„Je ziet kinderen opbloeien tijdens de muziekles. Ze hebben er echt plezier in”, zegt dirigent Roy Derix. Hij geeft muziekles op de Sint Alfonsusschool en De Balans in Roermond. Door een crowdfundingsactie, met gedeputeerde Ger Koopmans als ambassadeur, en subsidie van de provincie konden in totaal 68 pakketten ter waarde van zo’n duizend euro worden samengesteld, met daarin verschillende instrumenten. Basisscholen diesamenwerken met een lokale muziekvereniging en zich aan meldden krijgen zo’n doos. Monique Mullens van harmonie Sint Cecilia uit Beek: „Wij hebben sinds kort een eigen jeugdorkest, voortgekomen uit onze muzieklessen op de Martinusschool. Kinderen vinden muziek maken ontzettend leuk, maar ze moeten wel de kans krijgen om ermee in aanraking te komen.” Scholen mogen een jaar kosteloos gebruikmaken van de instrumenten. Daarna kunnen ze beslissen om het pakket voor de helft van de waarde te kopen of door te geven aan een andere school. Hanneke Suilen van DOOR!: „Met het verdiende geld worden dan nieuwe pakketten samengesteld. Zo breidt de actie zich steeds verder uit en bereiken we nog meer leerlingen.”

Brond: Dagblad de Limburger