Sprache:
Adams Musical Instruments - Together in Music

The Kyteman Orchestra

Na het succes dat Colin Benders (Kyteman) in 2009 boekte met het debuutalbum The Hermit Sessions, besloot hij zijn orkest op te heffen. Maar niet voor lang; in maart 2011 bracht Benders de leden van het orkest opnieuw bij elkaar en zijn de fundamenten gelegd voor een nieuw album met een nieuw repertoire. Het resultaat? The Kyteman Orchestra; samenspel, energie, dynamiek en ontroering in een nieuwe muzikale dimensie.

Binnen de muren van Kytopia, de Utrechtse muzikale vrijstaat met studio’s, loodsen, werk- en oefenruimtes, creëerde The Kyteman Orchestra de arrangementen voor het nieuwe album. Waar hiphop en jazz bij de vorige plaat een centrale plek innamen is op het nieuwe album veel meer aandacht voor klassieke composities. In de vertrouwde samenstelling met een grote hoeveelheid instrumenten, verschillende vocalisten en zelfs een koor, werd een cinematische sound geproduceerd. Ook zijn enkele stukken versterkt met operazang om het album nog dynamischer en monumentaler te laten klinken.

Het opnameproces
Benders reisde naar IJsland om inspiratie op te doen voor het album. Daar besloot hij dat de samenwerking tussen hemzelf en de muzikanten anders zou worden dan voorheen. ‘Op dit album wilde ik het orkest een geheel nieuwe uitdaging geven, maar ook op zoek gaan naar de grenzen van de vocalisten en mijzelf. Het is een zware strijd geweest, maar aan het eind van de rit kan ik niet anders zeggen dan dat ik heel erg blij ben met het resultaat.’ De nummers zijn in één take en bovendien analoog opgenomen. Tijdens het opnameproces zijn alle mogelijkheden van de studio benut; er werd een mengtafel speciaal uit Parijs getransporteerd en een tapemachine uit Berlijn opgehaald om tot een vernieuwende, warme en authentieke sound te komen.

Kyteman's Adams Gear