Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Legeringen koperblaasinstrumenten

Van welk materiaal wordt een trompet of bugel gemaakt? Ieder soort instrument wordt van verschillende materialen en materiaalsamenstelling (legeringen) gemaakt. Hier onder leggen we uit waar deze samenstelling uit bestaan en wat voor klanken ze produceren.

Messing

Messing is het meest voorkomende materiaal in de instrumentenbouw. Het geluid is helder en briljant, in alle dynamische niveaus. En het heeft een goede kern en projectie. Deze legering zou omschreven kunnen worden als de standaard materiaalkeuze. Messing is een goede allround keuze die in alle muziekstijlen fantastisch klinkt.

Goudmessing/Rose brass

Goudmessing heeft een grotere percentage koper dan standaard messing en daar komt de roodgele kleur ook vandaan. Dit materiaal is zachter dan messing. De klank van goudmessing is warmer en voller. Voor velen een goede mix van warmte en projectie. Goudmessing brengt diepte in het geluid en klinkt dus soepel, diep en donker. Dit materiaal is geschikt voor de jazzsolist, de allround artiest en de klassieke solist.

Redbrass

Redbrass heeft een nog groter percentage koper dan goudmessing. Deze legering heeft daarom ook een rodere kleur dan goudmessing. De klank is nog warmer en voller, maar zal minder goed projecteren. Het is een ideale keuze voor een solist die op zoek is naar het rijkste, warmste, dikste geluid.

Koper

Dit bekermateriaal wordt niet vaak gebruikt. Omdat puur koper een heel zacht metaal is, is het lastig om hier een beker uit te maken en is een koperen beker ook erg gevoelig voor schade. Koper geeft het instrument een zachter geluid. Je krijgt een pure, rijke, warme en vloeiende sound.

Nieuwzilver/Nikkelzilver

De naam van dit metaal is misleidend. Nieuwzilver of nikkelzilver bevat namelijk helemaal geen zilver. Dit is een samenstelling van koper, zink en nikkel. Nieuwzilver wordt meestal ook gebruikt voor het mechaniek van klarinetten, hobo’s en dwarsfluiten. Omdat nieuwzilver lichter is dan messing wordt dit ook wel gebruikt om lichtgewichte trombone schuiven te maken. De klank van Nikkelzilver is helder en krachtig. Verder roest nikkel zilver veel minder snel dan messing.

Sterling Zilver

Sterling zilver is een zeer veelzijdig materiaal maar ook veel meer afhankelijk van het specifieke vaardigheidsniveau van het individu. Daarom wordt deze optie alleen aangeraden aan de serieuze amateur of professional. Het geluid van dit materiaal is donkerder en dikker wanneer er zachte tot gemiddelde volumes gespeeld worden. Wanneer je de rem eraf haalt, zijn de hogere boventonen veel meer aanwezig en het resultaat is een prachtige sound met een geweldige "schittering".

Brittannia Zilver

Brittannia zilver is bijna puur zilver met een beetje koper om het materiaal iets sterker te maken. De klank is nog net iets briljanter in de hogere registers vergeleken met sterling zilver.

Puur zilver

Zoals de naam al aangeeft is puur zilver gemaakt van 99.9% zilver. Puur zilver is te zacht om voor instrumenten te gebruiken. Meestal wordt puur zilver gebruikt voor klankbruggen en afwerkingen van instrumenten.

Brons

Brons geeft de klank een wat donkerdere afwerking. Dit is een weinig gebruikt materiaal omdat deze sound alleen geschikt is voor specifieke genres en situaties.

Beryllium

Beryllium is een dun materiaal met ongeveer dezelfde eigenschappen als koper. Het verschil is dat Beryllium een helderder en meer resonant dynamisch bereik heeft dan koper. Dit materiaal is geweldig als je op zoek bent naar meer "sizzle" in je sound.