Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Zagreb Flute Ensemble

Het Zagreb Flute Ensemble (ZAF), het enige ensemble in zijn soort in Kroatië, werd in 2012 opgericht door Renata Penezic en Tamara Coha Mandic.

De kern van het ensemble is een fluitkwartet, maar het aantal artiesten kan onbeperkt toenemen. Dit unieke ensemble brengt ervaren artiesten, jonge artiesten en fluitstudenten samen, waardoor jonge artiesten een zeldzame kans krijgen om kostbare concertervaring op te doen en hun eigen repertoire uit te breiden met de hulp van ervaren collega's. Naast Renata Penezic, artistiek leider van het ensemble, bestaat het ensemble uit de volgende vaste leden: Marija Esih, Danijela Klaric Mimica, Ivana Vukojevic, Dijana Bistrovic, Lidija Ljubicic, Eva Cigic en Tamara Coha Mandic. Alle leden zijn opgeleid aan verschillende instellingen voor hoger muziekonderwijs en hebben hun vaardigheden zowel in Kroatië als in het buitenland verder geperfectioneerd.

ZAF besteedt bijzondere aandacht aan de première en uitvoering van werken van Kroatische componisten en verrijkt zo zowel de binnenlandse als de wereldfluitliteratuur. Artiesten als Miljenko Prohaska, Tomislav Uhlik, Alfi Kabiljo, Mladen Tarbuk, Sanja Drakulic, Matko Brekalo, Frano Ðurovic, Ivan Josip Skender, Bruno Vlahek, Gordan Tudor, Tibor Szirovicza, Ivana Kiš, Mario Miladin, Dragana Jovandovic, Dragana Jovandovic Jovicic, Dragana Tabak, Ulf Grahn, Doina Rotaru, Alexandre Ouzounoff, Marin Rabadan, David Mastikosa en Branimir Rezic hebben allemaal voor ZAF gecomponeerd.

Het repertoire van het enseble omvat klassieke stukken aangepast aan zijn vorming, maar concentreert zich op het werk van 20e- en 20e-eeuwse componisten die uiterst geavanceerde speeltechnieken gebruiken, wat resulteert in fascinerende klanklandschappen.

ZAF heeft tot nu toe samengewerkt met Zagreb Concert Management en Young Crew Croatia. Het programma is artistiek ontworpen in samenwerking met het House of Architecture - Oris, de Faculteit Textieltechnologie en de Academie voor Dramatische Kunst, wat een geheel nieuwe dimensie geeft aan de composities, vaak een geheel nieuw kunstwerk creërend door een synergie of verwante kunsten. In het ensemble speelden de beroemde fluitisten Will Offermans en Carlo Jans.

ZAF produceerde ook vijf thematische concertcycli genaamd The Three Seasons, een reeks concerten in Kroatië en in het buitenland, evenals vier zeer succesvolle tournees in het buitenland: La Perle du Nord, 2013 (Novi Sad, Belgrado, Bitola, Thessaloniki en Skopje), Carrousel, 2014 (Sevilla, Malaga, Benalmadena en Barcelona), Gouden Steden, 2015 (Boedapest, Praag, Wenen en Pilzen). Ze gaven gastoptredens op het prestigieuze fluitfestival Convention Internationale de la Flûte in Parijs (2016), op het negende Flute Festival Singapore (2018) en in Melbourne, als onderdeel van het project Along the riverrun (2019).

In 2019 verscheen de eerste cd van ZAF, genaamd Carrousel, bij uitgeverij Cantus. Het bevat werken van Kroatische componisten gewijd aan ZAF.

ZAF besteedt speciale aandacht aan projecten voor kinderen die hun liefde voor muziek willen wekken (Het verhaal van de notenkraker, sprookjesboek Feeën met fluiten van auteur Ivana Bjelica, Fluitdag 2017).