Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Toon Fret

We zijn erg blij dat we u tijdens dit festival kunnen voorstellen aan de sympathieke Belgische fluitist en pedagoog Toon Fret. Toon zal een boeiende lezing verzorgen over de “Muziek der Lage Landen” en hij leidt op de vrijdag tijdens het Lunchpauze concert een ensemble van zijn studenten van het Koninklijk Conservatorium te Luik.

Toon Fret is bekend als fluitist van Oxalys en het Collectief, twee Belgische kamermuziekensembles met internationale uitstraling. Hij vormt sinds 2011 een duo met pianiste Veronika Iltchenko, met wie hij reeds 2 CDs opnam: Le temps retrouvé en Die Welt von Gestern.
Toon Fret genoot zijn opleiding als fluitist in Brussel, Maastricht, Parijs en Basel bij Gaby Van Riet, Michel Lefebvre, Barthold Kuijken, Ida Ribera en Peter-Lukas Graf. Zelf is hij professor fluit en kamermuziek aan het Conservatoire Royal de Musique de Liège, docent kamermuziek aan de Pôle d’Enseignement Supérieur de Musique de Bourgogne in Dijon en leraar fluit aan het Stedelijk Conservatorium van Leuven.
Toon is als fluitist en traversospeler actief in diverse ensembles en orkesten in binnen- en buitenland. Hij concerteerde op de belangrijkste podia in Europa, Amerika en Azië. Zijn meer dan twintig cd-opnames werden enthousiast onthaald in diverse internationale tijdschriften als Diapason, Classica of BBC Music Magazine.