Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Dr. Petra Music

Petra Music is hoofddocent fluit aan de Mozarteum Universiteit Salzburg. Concerttournees brengen haar als solist, kamermuzikant en orkestmuzikant naar festivals in Europa, Amerika, Australië en Azië. Petra is een veelgevraagd docent voor fluitisten van alle leeftijden en niveaus. Ze voltooide haar doctoraatsstudie fluit aan de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign (VS) en haar masterstudie fluitspel en instrumentale pedagogie aan de Graz University of Art (Oostenrijk) bij Dieter Flury. Ze voltooide ook een masterdiploma historische fluiten aan het Conservatorio d'Abaco Verona bij Marcello Gatti en Marco Brolli. Naast haar docentschap aan de afdeling Muziekeducatie in Innsbruck is Petra een actieve orkest- en kamermuzikant en een enthousiaste netwerker en organisator in verschillende fluitverenigingen. Petra publiceert artikelen over fluitdidactiek en repertoire in tijdschriften als Flute Talk, Flöte Aktuell, Pan Magazin en Contemporary Music Review.

dr. Petra Music doceert fluit, didactiek, repertoire en kamermuziek aan de Mozarteum Universiteit Salzburg/Innsbruck. Daarnaast staat ze op het podium in talrijke orkesten en ensembles (o.a. het Tiroler Staatstheater). Haar concertreizen brachten haar als solist, kamermuzikant en in orkestprojecten naar festivals in Europa, de VS, Australië, China en Taiwan. Daarnaast is Petra een veelgevraagd docent voor fluitisten van alle leeftijden en niveaus. Haar gevoelige, innovatieve en inspirerende manier van lesgeven leidde haar naar workshops over verschillende onderwerpen in de fluitliteratuur en fluittechniek in steden als Moskou, Amsterdam, Berlijn, München, Taipei, Keulen, Londen en Luxemburg. Ook werkt zij als jurylid voor initiatieven als het Nederlands Fluitconcours (2021), My Flute Konkurs, Moskou (2012-2016) en Azumi fluitstudentenconcoursen (2009-2011). Door deze taak staat ze voortdurend in contact met jonge internationale fluittalenten en volgt ze hun muzikale ontwikkeling met grote belangstelling. Petra publiceert over onderwerpen uit de fluitdidactiek en het fluitrepertoire in tijdschriften als Flute Talk, Flöte Aktuell en Pan.

Petra voltooide haar doctoraat in fluit (performance en literatuur) aan de Universiteit van Illinois in Urbana Champaign in 2008, waar ze ook werkte als assistent van Jonathan Keeble. Daarvoor voltooide ze in 2009 haar studies fluitspel aan de KUG Graz bij Dieter Flury met onderscheiding. na het succesvol afronden van haar studies fluitinstrumentale pedagogie en Duitse filologie in Graz. Ze voltooide een masterdiploma historische fluiten aan het Conservatorio d'Abaco Verona bij Marcello Gatti en Marco Brolli. Als beursstudent studeerde ze ook bij Mardi McSullea aan de Universiteit van Melbourne. Verdere muzikale inspiratie kreeg ze door deelname aan tal van internationale masterclasses (o.a. bij Peter Lukas Graf, Felix Renggli, Andras Adorjan, Robert Aitken, Moshe Epstein, Freerk Zeijl, Carlo Jans, Janos Balint, Amy Porter, Thomas Robertello, Denis Bouriakov, Eva Amsler, Ian Clarke, Wissam Boustany, Emily Beynon, Camilla Hoitenga, Eva Furrer, Rachel Brown, Linde Brunmayer Tutz en vele anderen). Petra is meerdere malen erkend voor haar artistieke prestaties door verschillende instellingen, zoals de Universiteit van Illinois in Urbana-Champaign, Emanuel en Sofie Fohn Foundation Wenen, twee beurzen van de Federale Kanselarij voor Kunst in Wenen. Petra was ook jarenlang een geselecteerde artiest voor Yehudi Menuhin's Live Music Now Foundation en heeft vele malen opgetreden voor een divers publiek dat anders geen kans zou hebben gehad om klassieke muziek te ervaren.

Net als op haar vele reizen vindt Petra haar thuis in heel verschillende muziekstijlen. In 2009 bracht ze haar debuut-cd ... gebroken bluomen uit met werken voor fluit en piano van Mozart, Schubert en Beethoven. Daarna volgde Musica Delicata, een cd-project met barokwerken voor fluit, orgel en trompet. Geselecteerde optredens brachten haar ook als solist naar het masterconcert in Ludwigsburg met werken van Bulla, Chaminade, Hidas en Rimsky-Korsakov (2010). Orkestreizen naar China (Oostenrijks Philharmonisch Orkest, 2009), Taiwan (Grazer Salonorchester, 2011), Oostenrijks-Chinees Cultureel Forum, 2013 en soloconcertreizen met fluit en piano naar Hangzhou (2011) volgden. Petra's bijzondere liefde is hedendaagse en experimentele muziek en samenwerking met componisten van haar tijd. Optredens met ensembles voor nieuwe muziek als Klangforum Wien, Windkraft en Scene Instrumental leidden haar naar optredens in de Alte Schmiede Wenen, Konzerthaus Wenen, Transart Festival Bozen, Klanglaufenfestival Schwaz, Klangperspektiven Wien, Hörfest Graz, Musikprotocol Steirischer Herbst en radio-opnames voor de ORF en naar het fluitfestival van de Duitse Fluitvereniging in München (2010). Daar presenteerde ze in 2010 haar project Metamorphoses, dat wereldpremières presenteerde van internationale composities voor fluit en piano. Petra's wetenschappelijke/artistieke werk op dit gebied - geïnspireerd door haar studies Duitse filologie aan de KUG Graz - richt zich op literaire invloeden in de hedendaagse muziek. Haar afstudeerscriptie, een interdisciplinair werk over de receptie van de poëzie van Paul Celan in de muziek van Harrison Birtwistle, gaat over de compositie "Pulse Shadows". Haar proefschrift over de componist Nicolaus A. Huber, geboren in Passau in 1939, getiteld "Literary Quotes in Nicolaus A. Huber's Music for Flute", werd gevolgd door een lezingrecital met Amerikaanse premières van Hubers stukken voor fluit. Ze publiceerde ook over de muziek van Mathias Spahlinger en Nicolaus A. Huber in het tijdschrift Contemporary Music Review.

Naast deze meer ‘serieuze aspecten’ van muziek houdt Petra van het potentieel van ‘cross-over’-projecten om jonge vrouwelijke muzikanten te inspireren. Ze stond ook op het podium met jazz-, pop- en wereldmuziek en met getalenteerde ensembles en artiesten zoals UI Opera Ensembe, UI Symphony, UI Philharmonia Orchestra, KlangImpuls Orchestra, UI New Music Ensemble onder leiding van Eduardo Diazmunoz, Martha Graham Dance Company New York, Grazer Salonorkest, Oostenrijks Filharmonisch Orkest, Weens Kamerorkest en Klangforum Wien. Ze heeft concerten gegeven op het Fringe Festival Melbourne/Australië 2001, Quedlinburg/Duitsland 2003, Live Music Now in the Graz Opera 2003, Detmold/Duitsland 2004, FIMU Festival Belfort/Frankrijk 2005 en 2006, St. Louis Flute Day/USA 2005, Chicago Flute Fest/USA 2006, Martha Graham Dance Company New York, Krannert Center of the Performing Arts/USA 2007, Stefaniensaal Graz 2007, Stephansdom Wenen 2008, Klangforum Wien im Wiener Konzerthaus 2009, Graz Burg 2009, Polytheater Beijing/China 2009, Beijing Concertzaal, Zhengzhou Concertzaal Hangzhou, 2011, Sun-Ya-Tsen Hall, Kaishung 2012, Taipei 2012, Chonqing Concertzaal 2013, Beijing 2013, ADAMS Flute Festival 2013, Fluitdagen Moskou 2012-2014, Tiroler Landestheater sinds 2014, Adams Fluit Festival Ittervoort 2013 en 2016, Syrinx Flute Festival Feldkirch 2015, dinsdag Microgrooves, 2016.

Sinds 2023 maakt Petra als Miyazawa Artist deel uit van de Miyazawa-familie en speelt ze een massief zilveren fluit met een roodgouden kopstuk.