Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Nicola Mazzanti

Het is al weer een aantal jaren geleden dat Nicola Mazzanti te gast was op ons Festival. Velen wilden hem weer terug, dus dit jaar is hij er weer bij! Aarzel niet en schrijf je in voor 45 minuten "amazing piccolo teaching".

Nicola Mazzanti fungeert momenteel als solo-piccolo van de Maggio Musicale Fiorentino, een van de toonaangevende symfonieorkesten van Italië, een functie die hij sinds 1988 bekleedt.
Zijn uitvoeringen zijn geprezen door de vele elitegeleiders die het orkest dirigeren, waaronder muziekdirecteur Zubin Mehta, Semyon Bychkov, Felix Slatkin, Eduardo Mata, Riccardo Muti, Claudio Abbado, Seiji Ozawa en Georges Prêtre. Hoogtepunten uit de orkestrale carrière zijn onder meer een uitnodiging uit 2002 van de Berlin Philharmonic om auditie te doen voor zijn solo piccolo-stoel, een uitnodiging van Claudio Abbado om Verdi's Falstaff uit te voeren onder zijn leiding in het Mahler Chamber Orchestra en het uitvoeren in Maestro Mehta's productie van Puccini's Turandot die werd uitgevoerd en gefilmd in China.
Nicola Mazzanti treedt vaak op als fluit- en piccolosolist en in kamerensembles in Italië en in het buitenland.
In zijn rol als pleitbezorger voor de piccolo als solo-stem, trad hij op tijdens het "Flautissimo" Falaut Festival 2008 (Italië), het eerste internationale Piccolo-symposium in Omaha, Nebraska (VS) in 2007, de 2006 internationale conventie van de Britten Flute Society, het National Flute Association Convention 2005 in San Diego, Californië, het Vienna Flute Festival 2003 en in verschillende Italiaanse fluitconventies.
Sinds 2001 heeft hij jaarlijks piccolocursussen gegeven aan de vereniging "Esperienze Musicali" in Rovigo en aan de Italiaanse Fluitacademie in Rome. Hij wordt regelmatig uitgenodigd om masterclassses te geven voor fluitverenigingen en muziekscholen in Italië en in het buitenland. Hij schrijft regelmatig een column over piccolotechniek en repertoire in Syrinx, het kwartaal van de Italiaanse Flute Academy en heeft twee solo-cd's uitgebracht.
Zijn website is een vaste bestemming voor toegewijde piccolo-spelers.
Nicola Mazzanti is in 1982 afgestudeerd aan het "Luigi Cherubini" conservatorium van Florence, waar hij studeerde bij Sergio Giambi. Hij volgde later lessen of nam deel aan masterclasses gegeven door James Galway, Aurèle Nicolet, Maxence Larrieu, Raymond Guiot, Emmanuel Pahud en Mario Ancillotti. In 1986 behaalde hij een aanvullende graad in muziekgeschiedenis met eer aan D.A.M.S. (Universiteit voor kunst en muziek).
Sinds 1982 geeft de heer Mazzanti zowel fluit als piccolo aan de G.Verdi School of Music in Prato, een kleine stad in de buurt van Florence waar hij is geboren, opgegroeid en nog steeds leeft.

Zijn aanwezigheid op het Adams Festival wordt gesponsord door Burkart piccolos.