Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Birgit Ramsl

Follow

De Oostenrijkse fluitiste Birgit Ramsl heeft een drukke carrière als solist, kamer- en orkestmusicus. Sinds 2004 benoemd tot eerste fluitist van het orkest van de Volksoper Wien, heeft ze sindsdien haar plaats verstevigd als een van de meest veelzijdige persoonlijkheden in de muziekscene in Oostenrijk. We zijn erg blij dat ze, op veler verzoek, ook dit jaar weer op ons festival aanwezig kan zijn.

Haar rijke repertoire van barok tot hedendaagse muziek leidde ertoe dat ze als jonge winnares en prijswinnaar optrad in tal van nationale en internationale concoursen.

Ze ontving de eerste prijs en een speciale prijs van de Anton Bruckner-vereniging van het Weense Symfonieorkest voor "Jugend musiziert" (1996), de eerste prijs en een speciale prijs bij de Oostenrijkse topcompetitie "Gradus ad Parnassum" (2000) en ze is ook de winnaar van de "Mozartprijs Wiesbaden 2004" van de International Mozarteum Foundation in Salzburg. In 2001 en 2005 won ze prijzen op de Internationale Muziekwedstrijd "Pacem in Terris" in Bayreuth en op de Internationale Fluitwedstrijd "Jean-Pierre Rampal" in Parijs.

Recente hoogtepunten zijn solo-optredens met haar orkest in Suntory Hall en Seoul Arts Center, solorecitals in Tokyo Opera City Hall en kamermuziekconcerten met onder meer Vadim Gluzman en het Vienna Chamber Orchestra in het Weense Konzerthaus.

Haar discografie omvat Prokofiev Sonata, Messiaen's Le Merle Noir van het album "Flute Voyage" (Gramola 2015), Debussy Sonata with the Trio Partout op het album "Farbenspiel" (heruitgave Gramola 2019) en de Brahms Serenade op het kamermuziekalbum "Premier Plat" met het Theophil Ensemble Wenen (CCR 2011).

Als solist heeft Birgit alle belangrijke fluitconcerten uitgevoerd met orkesten zoals het Tonkünstler Orkest Neder-Oostenrijk, de Wiener Philharmonia, het Ensemble Orchestral de Paris, de Camerata Hamburg, het Tokyo Chamber Orchestra, het barokensemble van het Vienna Symphony Orchestra, de Hofer Symphoniker, het Brasov Philharmonic Orchestra en uitgevoerd door het Hong Kong Academy Orchestra.

Birgit is een veelgevraagde partner voor kamermuziek en een van de oprichters van het Trio Partout (fluit, altviool & harp) en lid van het Theophil Ensemble Wenen, het ensemble XX. Century en de solisten van het Salzburger Orkest.

Ze maakte gastoptredens als 1e fluitiste in het Mozarteum Orkest Salzburg, het Tonkünstler Orkest Neder-Oostenrijk, het Weens Symfonie Orkest en het Wiener Staatsoper Orkest - Wiener Philharmoniker. Naast haar dagelijkse operarepertoire speelt ze graag symfonische literatuur als eerste fluitiste van het Weense Kamerorkest.

De fluitist werkte samen met bekende dirigenten en solisten als Claudio Abbado, Pierre Boulez, Ingo Metzmacher, Max Pommer, Sir Neville Marriner, F. Welser-Möst, Julian Rachlin, François Leleux, Menahem Pressler, Gottlieb Wallisch en Stefan Vladar.

Haar drukke concertagenda heeft haar naar grote festivals over de hele wereld gebracht, zoals de Salzburger Festspiele, Mecklenburg-Vorpommern Festival, Richard Strauss Festival Garmisch-Partenkirchen, Grafenegg Festival, Carinthian Music Summer, Liszt Festival Raiding, Attersee Classic Festival, Diabelli Summer, Rheingau Muziek Zomer en Nieuwe Muziek Week Shanghai.

Birgit studeerde cum laude af aan de Universiteit voor Muziek en Podiumkunsten Wenen (mdw) bij Wolfgang Schulz en Barbara Gisler-Haase en volgde een masterclass bij András Adorján aan de Universiteit voor Muziek en Theater in München. Belangrijke impulsen kreeg ze van Aurèle Nicolet, Emmanuel Pahud, Pierre Yves-Artaud, Jean-Michel Tanguy, Michael Martin Kofler en Janos Bálint.

De fluitiste ontving subsidies van de Tokyo Foundation, de Yehudi Menuhin Foundation en het Gustav Mahler Youth Orchestra, waarvoor ze als solofluitiste was uitgenodigd.

This master Class is sponsored by Verne Q. Powell Flutes.