Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Harmonie St. Michaël van Thorn

Follow

Harmonie St. Michaël van Thorn (St. Michael Thorn Wind Orchestra) werd opgericht in 1863 in het ‘Witte stadje’ Thorn, een voormalig mini-vorstendom met een rijk cultureel leven. Het orkest behoort al decennia tot de absolute top van de blaasmuziek. Critici roemen telkens opnieuw de symfonische klank.

St. Michaël concerteert in binnen- en buitenland en won veel muziekwedstrijden op het hoogste niveau. Het orkest verschijnt regelmatig in concertseries in de grote Nederlandse concertzalen, zoals ‘Symfonische Blaasmuziek’ (TivoliVredenburg Utrecht), ‘Verrassende Ontmoetingen’ (Concertzaal Tilburg), op het ‘Grachtenfestival’ in Amsterdam en in een concertserie met jonge talentvolle zangers van Opera Studio Amsterdam.

Internationaal werd onder meer gevolg gegeven aan invitaties om te concerteren op het ‘Festival voor Moderne Blaasmuziek’ te Uster (Zwitserland), op het ‘European Wind Band Festival’ te Londen en als representant van Nederland, driemaal op de internationale conferentie van de ‘World Association for Symphonic Bands and Ensembles’ (WASBE).

Op het ‘Wereldmuziekconcours’ (WMC) te Kerkrade ontving St. Michaël driemaal de allerhoogste internationale onderscheiding. In 2018 vertegenwoordigde het orkest Nederland op het ‘European Championship for Wind Orchestras’ (ECWO) te Brussel en werd Europees kampioen.  

In de repertoirekeuze streeft het orkest naar een evenwicht tussen oorspronkelijke (eigentijdse) composities voor harmonieorkest en transcripties van symfonisch orkestrepertoire. De samenwerking met gerenommeerde solisten, koren en componisten vormt eveneens een belangrijke pijler in de programmering. Veel live-opnamen van het orkest zijn te beluisteren op in totaal 18 albums, uitgebracht op CD en Spotify.  

Ivan Meylemans

Chef-dirigent van St. Michaël is Ivan Meylemans. De samenwerking met de Belgische maestro gaat terug tot 1996. Hij trad sindsdien meermalen als trombonesolist met het orkest op. Van 2005 tot 2013 was hij als vaste gastdirigent aan het orkest verbonden en vanaf 2013 als chef-dirigent.

Meylemans studeerde trombone, slagwerk en piano aan de conservatoria van Leuven en Gent en orkestdirectie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij was achtereenvolgens solotrombonist van het Filharmonisch Orkest van de Belgische Radio en Televisie (BRT) en het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO). In 2005 werd hij onderscheiden met de prijs voor veelbelovende jonge musici van het KCO. Hij was vier jaar lang vaste assistent van Mariss Jansons bij het KCO. Als dirigent won hij verschillende internationale concoursen. Bernard Haitink over Ivan Meylemans: ‘Ik was onder de indruk van zijn technische vaardigheid, zijn communicatieve kracht naar het orkest, zijn natuurlijk leiderschap en zijn heldere muzikale ideeën.’

Als gastdirigent werkt Meylemans met symfonieorkesten en blaasorkesten over de hele wereld. Momenteel is hij behalve aan Harmonie St. Michaël ook als chef verbonden aan het Zeeuws Symfonie Orkest en Koninklijke Fanfare Kempenbloei Achel (B). Daarnaast is hij hoofdvakdocent orkestdirectie aan de conservatoria van Den Haag, Maastricht en Leuven (B).

 

Ik was onder de indruk van zijn technische vaardigheid, zijn communicatieve kracht naar het orkest, zijn natuurlijk leiderschap en zijn heldere muzikale ideeën.

— Bernard Haitink