Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Hans Schnellar

Hans Schnellar (1865-1945) begon zijn carrière als solopaukenist in het Zurich Tonhalle Orchestra. Hij was een jaar lang de gastpaukenist in het Koninklijk Concertgebouworkest van Amsterdam, waarna hij solopaukenist werd voor de Vienna State Opera en het Vienna Philharmonic Orchestra tot 1932.

Schnellar experimenteerde met het maken van pauken en produceerde vele soorten trommels. Veel van zijn instrumenten worden vanwege hun geluidskwaliteit nog steeds gebruikt. Schnellar introduceerde het concept van het naar boven duwen van de ketel in plaats van het naar beneden duwen van de rand om de velspanning te veranderen. Zijn kurbel-instrumenten worden nog steeds gebruikt (in door Hochrainer herziene vorm) door het Wiener Philharmoniker. Het Koninklijke Concertgebouworkest beschikt over de enige Schnellar pedaalpaukenset, zoals benoemd in Berlioz' en Strauss' beroemde 'Verhandeling over instrumentatie' ('Treatise on Instrumentation').

Er is nooit enige twijfel geweest aan de uitstekende geluidskwaliteit van de originele Schnellar pauken van het Koninklijke Concertgebouworkest. Het is algemeen bekend dat dirigent Bernhard Haitink verliefd werd op de instrumenten en hij was lang niet de enige. Hoewel ze soms nog steeds de oorspronkelijke Schnellars bespelen, besloten Marinus Komst en Nick Woud, de twee paukenisten van het Koninklijk Concertgebouworkest, om de mechanische werking van de pauken verder te ontwikkelen. Tijdens een jarenlang partnerschap werkten ze nauw samen met de ingenieurs en paukenbouwers van Adam Musical Instruments om een perfecte replica van de oorspronkelijke pedaalpauken te bouwen in de werkplaats van de Adamsfabriek in Nederland.

Geïnspireerd door Hans Schnellar’s klassieke ontwerp bevatten de Adams Schnellar pauken moderne innovaties, productiekwaliteit en een prachtige, helder vernikkelde afwerking. Schnellar pauken zijn voorzien van aan klemmen gemonteerde kalfsvellen en het ontbreekt de vrijstaande ellipsvormige ketel aan de gebruikelijke steunringen en steunen, een unieke combinatie die zorgt voor ongeëvenaarde sensitiviteit, projectie en respons.