Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Schnellar Amsterdam

Ervaar het geluid van wereldklasse met de Adams Schnellar pauken model Amsterdam. De instrumenten zijn ontworpen in samenwerking met Marinus Komst en Nick Woud, paukenisten van het Koninklijk Concertgebouworkest. 

Méér dan honderd jaar lang gebruikt het Koninklijk Concertgebouworkest Amsterdam al twee originele Schnellar pedaalpauken. Op verzoek van de paukenisten van het orkest, ontwikkelde Adams prachtige replica's van deze pauken en integreerde een aantal moderne innovaties om de werking en schoonheid van deze prachtige instrumenten te optimaliseren. 

Dit zijn de beste pauken ter wereld

— Marinus Komst

Specificaties

Ketel: 1 mm koper, handgemaakt, ellipsvormig
Ketelmaten: 20"-23"-25"-26"-28"-29"-32"
Bodem: Staal
Steunen: Geen
Ophangring: Geen
Spanring: Geen - Messing klemmen 
Aantal spanschroeven: 6
Pedaal: Tandkrans in Dresden en Berlijns systeem
Stemaccessoires: Traditionele fijnstemmer 
Finish: Vernikkeld  
Vellen: Super Kalfo 
Extra: Afdekplaten, hoes, stemsleutel, viltdemper en flightcases

Een unieke pauk

De bodem van de Schnellar Amsterdam pauken is gegoten uit staal en heeft een karakteristieke uitstraling met slechts drie pootjes voor een perfecte stabiliteit. Typerend voor pauken van Schnellar is de omgekeerde werking bij het verstemmen van de pauk, waarbij de ellipsvormige ketel zich verticaal beweegt terwijl het vel gefixeerd zit.

De Super Kalfo natuurvellen worden gerold op speciale ringen met uitsparingen voor spanklauwen, die het gebruik van een spanring overbodig maken. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de pure toon die de Schnellar pauk met z'n puntige ketel produceert. 

 

 

Hans Schnellar

Hans Schnellar (1865-1945) begon zijn carrière als solopaukenist in het Zurich Tonhalle Orchestra. Hij was een jaar lang de gastpaukenist in het Koninklijk Concertgebouworkest van Amsterdam, waarna hij solopaukenist werd voor de Vienna State Opera en het Vienna Philharmonic Orchestra tot 1932.

Schnellar experimenteerde met het maken van pauken en produceerde vele soorten trommels. Veel van zijn instrumenten worden vanwege hun geluidskwaliteit nog steeds gebruikt. Schnellar introduceerde het concept van het naar boven duwen van de ketel in plaats van het naar beneden duwen van de rand om de velspanning te veranderen. Zijn kurbel-instrumenten worden nog steeds gebruikt (in door Hochrainer herziene vorm) door het Wiener Philharmoniker. Het Koninklijke Concertgebouworkest beschikt over de enige Schnellar pedaalpaukenset, zoals benoemd in Berlioz' en Strauss' beroemde 'Verhandeling over instrumentatie' ('Treatise on Instrumentation').

Lees verder

Meer informatie over Adams Percussion?

Adams werkt met een wereldwijd netwerk van dealers en distributeurs. Bekijk snel bij wie u het beste terecht kunt voor verdere vragen over uw toekomstige instrument. 

Dealer zoeken