Taal:
Adams Musical Instruments - Together in Music

Rietverzorging

Dus nu heb je een riet dat bij je past en je hebt er tijd in gestoken om het riet zo goed mogelijk te krijgen. Nu wil je er natuurlijk zo lang mogelijk op spelen. Het belangrijkste is dat de rieten vochtig blijven maar ook niet te vochtig worden. Het is ook niet te zeggen hoelang een riet meegaat, er kunnen grote verschillen zijn tussen rieten uit hetzelfde pakje. Levensduur wordt gemeten in speel uren. Hieronder vind je een aantal tips om goed voor je rieten te zorgen.

Gebruik een rietendoosje

Een rietendoosje bewaart de rieten op een plat oppervlak en vaak ook met een ideale vochtigheidsgraad in het doosje. Op deze manier vervormen de rieten bijna niet en drogen de rieten ook niet uit. 

Ga naar rietendoosjes

Wissel de rieten die je bespeelt af

Met het afwisselen van rieten wordt de levensduur van rieten niet langer. Maar als je de rieten afwisselt speel je langer op een set rieten. Je verspreidt de speeluren over een langere periode. Zo heb je altijd een ingespeeld riet klaarstaan.

Bewaar de beste rieten voor concerten

Zeker wanneer je een al wat gevorderde speler bent merk je het verschil tussen rieten in een pakje. De beste rieten van het pakje kun je het beste bewaren voor concerten en belangrijke repetities. Op deze manier weet je zeker dat je een goed riet hebt voor het concert.

Gebruik een bekdeksel

Een bekdeksel beschermt niet alleen het riet tegen schade, maar houdt ook vocht gevangen in het riet zodat het riet niet heel snel uitdroogt.

Ga naar bekdeksels

Gebruik water in plaats van speeksel

Om de rieten vochtig te maken voor het spelen wordt vaker aangeraden om water te gebruiken in plaats van speeksel. Zeker als je een riet voor het eerst gaat gebruiken. Water laat je de hoeveelheid vocht beter controleren dan speeksel.

Poets je tanden voor het spelen

Zeker na een maaltijd. Je wilt niet dat in die belangrijke solo er ineens een stukje boterham tussen het mondstuk en het riet vastzit.